W epoce PRL-u dania polskiej kuchni kojarzyły się głównie z pozycjami z menu licznych stołówek, które w każdej części kraju oferowały te same potrawy. Jednak podejście do tradycji kulinarnej wyraźnie się zmienia i klienci restauracji i jadłodajni poszukują oryginalnych regionalnych...

Podczas pobytu w górach coraz więcej turystów chce spróbować lokalnych specjałów. Liczne restauracje przygotowują więc menu, czerpiąc z tradycyjnych receptur, i oferują klasyczną kwaśnicę, baraninę czy pierogi. Jednak najbardziej popularnym góralskim specjałem, którego nie sposób...

Wycieczka w polskie Tatry to nie tylko okazja do zdobywania szczytów, ale także poznania potraw, które nie są popularne w innych częściach kraju. Regionalna kuchnia powstaje w oparciu o bardzo proste produkty, ale sposób przygotowania nadaje im niespotykanego charakteru. Ten region przez...

Każdy region posiada produkty, które są w danym miejscu szczególnie popularne. Przez wieki mieszkańcy sięgali po nie, by tworzyć dania niespotykane w innych częściach Polski. Turyści odwiedzając podhale mogą skorzystać nie tylko z atrakcji górskich miejscowości oraz szlaków ale...

Turyści chętnie odwiedzają Zakopane i okoliczne miejscowości chcąc korzystać z górskich szlaków i cieszyć się pięknymi widokami. Decydując się nawet na kilkudniowy pobyt muszą poszukać nie tylko hotelu lub pensjonatu, ale także miejsca, gdzie będą mogli zjeść. Coraz więcej...

W każdym regionie przez wieki rozwijała się lokalna kuchnia, nie zawsze spójna z tym, co ogólnie rozumiemy pod pojęciem „kuchni polskiej”. Opierała się przede wszystkim na produktach, które dla mieszkańców były najłatwiej dostępne. Uzyskiwano je głównie z uprawy, więc...

W czasie wakacji w górach można odpocząć nie tylko od pracy i zgiełku miasta, ale także potraw przygotowywanych na co dzień. Podróż jest idealną okazją do spróbowania dań, które okażą się kulinarną niespodzianką. Każdy region ma swoją specyficzną kuchnię i warto poznać...