15 maja 2017 Udostępnij

Charakterystyka podhalańskiej kuchni

Każdy region posiada produkty, które są w danym miejscu szczególnie popularne. Przez wieki mieszkańcy sięgali po nie, by tworzyć dania niespotykane w innych częściach Polski. Turyści odwiedzając podhale mogą skorzystać nie tylko z atrakcji górskich miejscowości oraz szlaków ale także spróbować lokalnych potraw w licznych restauracjach. Ich właściciele chętnie wykorzystują regionalne przepisy, bo wiedzą, że klienci są ich coraz bardziej ciekawi.

Prosto i do syta
Kuchnia podhalańska charakteryzuje się prostotą, brak tu wykwintnych składników i skomplikowanych receptur. Nie sprawia to jednak, że smak potraw jest nieciekawy, wręcz przeciwnie – połączenie łatwo dostępnych składników w nowy sposób często zaskakuje osoby z innych części Polski. Mają oni również gwarancję, że góralska gościnność nie pozwoli im wyjść z biesiady głodnymi.
Na kuchnię podhalańską wpływ miały przede wszystkim surowe warunki geograficzno-klimatyczne oraz ograniczone środki, jakimi dysponowali mieszkańcy górskich miejscowości i wsi. Najczęściej przygotowywali posiłki z produktów, które sami zdołali wytworzyć i których nie sprzedali wcześniej na targu. Często podstawą potraw są więc ziemniaki, mąka oraz produkty powstające z mleka owiec, które od wieków wypasa się na górskich halach. Jeśli na stołach górali pojawiło się mięso, była to właśnie baranina i jagnięcina – dla wielu turystów może to być pierwsza okazja do spróbowania tego rodzaju potraw.

Najpopularniejsze potrawy Podhala
Niemal w każdej restauracji i góralskim domu można spróbować kwaśnicy. Podstawą potrawy jest kiszona kapusta, której zawdzięcza kwaśny smak i nazwę. W wielu restauracjach danie podaje się z dodatkiem baraniny, która wzbogaca smak prostej zupy. W wersji oryginalnej nie ma jednak warzyw, na co należy zwrócić uwagę, czytając menu.
Kolejna niespotykana w innych regionach kraju zupa to czosnianka. Smaku nadaje jej czosnek ale także cebula, ziemniaki oraz mięta. Dodatkiem będzie natomiast topiona słonina.
Na podhalu chętnie korzysta się z mąki, która staje się podstawą dań. Jednym z nich jest prażucha – powstaje z uprażonej mąki jęczmiennej i wody. Na bazie mąki przygotowuje się także moskal spiski.
Najbardziej znanym specjałem pochodzącym z gór są sery wytwarzane przez baców. Ich podstawą jest mleko owiec. Oscypki stały się produktem regionalnym wpisanym na europejską listę i proces ich powstawania jest ściśle regulowany, co daje gwarancję oryginalnego smaku. Zwolennicy delikatniejszych serów powinni spróbować także bundzu.