15 maja 2017 Udostępnij

Restauracje góralskie – gdzie szukać smacznego, regionalnego jedzenia?

W czasie wakacji w górach można odpocząć nie tylko od pracy i zgiełku miasta, ale także potraw przygotowywanych na co dzień. Podróż jest idealną okazją do spróbowania dań, które okażą się kulinarną niespodzianką. Każdy region ma swoją specyficzną kuchnię i warto poznać potencjał, jaki tkwi w regionalnych restauracjach i gospodach. W centrum Zakopanego i innych obleganych górskich miejscowości nie brak oczywiście także miejsc z fast-foodami, ale nie zawsze warto ulegać pokusie szybkiej, niezdrowej i niekoniecznie smacznej kuchni.

Góralskie gospody i restauracje
Gospodynie od wieków przygotowują w swoich domach dania proste i smaczne, które wykorzystują regionalne produkty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także przyjezdni poznali kulinarne dziedzictwo podhala. Coraz więcej restauracji wykorzystuje zainteresowanie turystów oryginalnymi góralskimi smakami i wprowadza do menu klasyczne potrawy. Jak wśród wielu miejsc wybrać to, które faktycznie uczciwie traktuje gości i nawiązuje do regionalnej kuchni? Najlepszym sposobem jest stołować się tam, gdzie lokalni mieszkańcy. Mamy wówczas gwarancję, że smak będzie najbliższy oryginałowi, a ceny przystępne. Niekoniecznie będą to najmodniejsze lokale w centrum miasta i w ich poszukiwaniu warto odwiedzić mniej turystyczne rejony.

Specjały z menu
Od nas zależy, czy poszukując góralskiej restauracji, zdecydujemy się odwiedzić miejsce bardziej tradycyjne, czy łączące stare przepisy z nowoczesnością. Na pewno warto wybrać z menu kwaśnicę, która powinna być przygotowana z kiszonej kapusty oraz baraniny. Czasem można spotkać ją także wersji z wieprzowiną, ale część górali całkowicie odrzuca tę recepturę. Wśród mięs wykorzystywanych w kuchni podhala na pewno niepodzielnie króluje baranina i jagnięcina. Jednak były one zarezerwowane na święta i uroczystości, na co dzień górale jedli raczej sycące potrawy z ziemniaków. Warto w restauracjach poszukać moskali czyli placków z gotowanych ziemniaków lub hałusków – ziemniaczanych kluseczek. Dla wielbicieli ryb kuszącą propozycją może okazać się smażony pstrąg z górskiego potoku często podawany z oscypkiem. Góralskie sery to na pewno najbardziej rozpoznawalny przysmak regionu i nie trzeba odwiedzać restauracji, by ich spróbować. Jednak podczas biesiady jako przystawkę można wybrać na przykład grillowanego oscypka podawanego na ciepło z żurawiną. Obiad lub kolację warto zakończyć deserem – w tej roli świetnie sprawdzają się tradycyjne bambolki z miodem. Dorośli mogą także wybrać góralską herbatę, której mocy dodaje spirytus lub grzane piwo gotowane z miodem i góralskimi przyprawami.