15 maja 2017 Udostępnij

Dania, które zjemy w górach

Wycieczka w polskie Tatry to nie tylko okazja do zdobywania szczytów, ale także poznania potraw, które nie są popularne w innych częściach kraju. Regionalna kuchnia powstaje w oparciu o bardzo proste produkty, ale sposób przygotowania nadaje im niespotykanego charakteru. Ten region przez wiele lat był jednym z najuboższych, co sprawiło, że mieszkańcy sięgali przede wszystkim po dostępne im składniki, takie jak ziemniaki, kapusta czy nabiał pochodzenia owczego. Współcześnie w oparciu o te same artykuły powstają dania obecne nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach Zakopanego.

Tradycyjne zupy
W górach może nas zaskoczyć ilość zup niespotykanych w innych częściach Polski. Najchętniej wybierana przez turystów jest z pewnością kwaśnica, którą łatwo znaleźć niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Przygotowywana jest z kapusty, ziemniaków i bardzo często z dodatkiem mięsa. W oryginalnej wersji jest bardzo kwaśna i pozbawiona innych warzyw, które upodobniłyby ją do kapuśniaku. Inna propozycja wśród tradycyjnych zup to czosnianka. Składają się na nią ziemniaki, cebula, czosnek i mięta. Już na talerzu okrasza się danie topioną słoniną. Oryginalna wersja czosnianki bywa niestety zastępowana przez rosół z dodatkiem czosnku i podawany z ziemniakami.

Hałuski
Kluseczki przygotowywane z ziemniaków są podawane z tłuszczem, ciepłym mlekiem lub serem. Prosta potrawa powstaje wyłącznie z trzech składników: tartych ziemniaków, mąki oraz wybranych dodatków. Podobne kluski, jednak wykonane z gotowanych ziemniaków, większej ilości mąki i jajek, uznawane są za jedną ze sztandarowych słowackich potraw.

Moskole
Historia tej potrawy sięga czasów I wojny światowej i jak wskazuje nazwa, potrawa przywędrowała ze wschodu. Pieczone na blasze placki powstają z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków lub mąki owsianej.

Góralskie sery
Nie każdy turysta decyduje się na wizytę w regionalnej restauracji, ale z pewnością każdy, będąc w górach, spróbuje tradycyjnego sera. Dostępne są niemal wszędzie i w wielu odmianach. Najpopularniejszy to klasyczny oscypek produkowany z mleka owczego i wędzony. Jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, może sięgnąć po bundz, którego pierwsze etapy produkcji wyglądają podobnie jak w przypadku oscypka, ale ostatecznie w niczym go nie przypomina. Najsmaczniejszy jest w okresie wiosennym. Kolejny rodzaj owczego sera to bryndza. W produkcji przemysłowej do jej wytworzenia wykorzystuje się jednak także mleko krowie. Znalezienie oryginalnego produktu jest jednak możliwe i warto spróbować sera w jego oryginalnej wersji sprzedawanej przez baców.